Szecsuáni marha, fokhagymás burgonyapürével, kelbimbóval recept

Hozzávalók

  • Fejenként 10-15 dkg marha rostélyos vagy nyak
  • 2dl szójaszósz
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 közepes gyömbér
  • 2 evőkanál barnacukor
  • kevés só

Püréhez:

  • 2kg burgonya
  • 1 fej fokhagyma
  • 15-20 dkg vaj
  • tej

Kelbimbóhoz:

  • Fejenként 4-5 db kelbimbó, vagy akármilyen káposztaféle pl pak-choi
  • szezámmagolaj
  • chili

Első lépésként, az egyik fej fokhagymát úgy ahogy van, kettévágom keresztbe, ezzel az összes gerezdet elfelezvén. Tepsibe teszem, meglocsolom egy kevés olíva olajjal, és 200 fokra sütőbe teszem. Amikor már illatozik, ránézek, de ki csak akkor veszem amikor szép barnára sült.

Ezalatt, megtisztítom a másik fokhagymát, nagyobb darabokra vágom. Ugyan így teszek a gyömbérrel is. Egy kuktába öntöm a szójaszószt, még 2-3 dl vizet, beledobálom a fokhagymát és a gyömbért is. Elkeverem benne a cukrot, és megkóstolom. Egy édes – sós ízt kell érezni, ami épphogy kicsit sósabb mint édes… Ha megvagyunk a pác/főzőlével, mehet bele a husi. Lezárjuk és mehet a menet. Amint a kukta sípol, lejjebb vesszük a lángot, és hagyjuk főni 1,5 órát… Megéri türelmesnek lenni!

Közben a pucolt, felkockázott burgonya megfőtt, és a fokhagymám is tökéletesen megsült. Kiveszem, hagyom kihűlni, majd kinyomkodom a héjából. Mehet is bele a krumplis lábosba a vaj, és egy kevés tej kíséretében. Összemixelem. Ízlés szerint sózom, borsozom, ki mit szeret… Van, hogy reszelek bele egy kevés parmezánt a tökéletes umami íz miatt!

A kelbimbót megtisztítom, kettévágom, blanchirozom, majd szezámolajon kevés chilivel odakapatom.

Amint kész a hús, a kuktában maradt szószt visszaforralva finom gazdag mártást kapok.

Tálaláskor egy bőséges adag pürére szedem a szaftos húst, köré mehet a pikáns kelbimbó, végül a szósz, és megszórhatjuk újhagymával vagy szezámmaggal!

Jóétvágyat!

Kapcsolódó cikkek