Hosszú, téli estéken a főzőcskézés az egyik legkellemesebb kikapcsolódás. Hívd meg te is a barátaidat vacsorára, és készíts nekik valami ínycsiklandót. Ha tökéletes végeredményt szeretnél, ezeket a tanácsokat fogadd meg… Mi is profi szakácstól lestük el őket!

A klasszikus pizza receptje természetesen olasz, pontosabban nápolyi – a dél-itáliai város lakói szerint ugyanis a kettő egyáltalán nem ugyan az! –, és ha igazán jót szeretnél sütni, akkor nem térsz el tőle. Mi is hiszünk abban, hogy a hagyományos, évszázadok alatt kidolgozott módszereket érdemes követni, ezért az alábbiakban a tőrőlmetszett nápolyi pizza elkészítésének titkait tárjuk fel előtted. Kövesd ezeket a tanácsokat, és a tied lesz a legfinomabb házi pizza az ismeretségi körödben!

Ne bonyolítsd a dolgokat!

A pizza valójában vékony kenyér. Ennek megfelelően a tésztája teljesen megegyezik a kenyérével, vagyis a lehető legegyszerűbb módon készül – tojás, tej és hasonló dolgok nélkül! Ugyan ez igaz a szószra is, ahol szintén az egyszerűség a nagyszerűség kulcsa: végy néhány érett, friss paradicsomot, pár csepp príma oliva olajat és egy-két fűszert – többre nincs is szükséged!

Pihentesd a pizza tésztát!

Ha van időd, készítsd el előre, és a hűtőben lefedve egy-két napig pihentesd a tésztát – ahogy az olaszok is teszik! Azt mondják, hogy egy magára valamit is adó nápolyi vendéglős legalább 48 órát ad a tésztájának, mielőtt a kemencébe rakja, de az sem ritkaság, hogy 4-5 nappal korábban előkészíti a pizza legfontosabb összetevőjét.

Csak friss és minőségi alapanyaggal dolgozz!

Ez érvényes a lisztre, a mozarellára, az olivaolajra, a sonkára, szalámira és a zöldségekre – egyszóval mindenre… A mirelit árut nagy ívben kerüld! Nem szabad ebben a kérdésben kompromisszumot kötnöd, ezért inkább költs többet egy jobb alapanyagra, mert ettől lesz különleges és igazán finom a te pizzád.

Nyomkodd ki a mozzarellát!

Apróság, de a legtöbben mégis elkövetik azt a hibát, hogy nem nyomkodják ki a mozzarellából a felesleges levet. Pont ez az egyik oka annak, hogy csak átlagos lesz a pizzájuk, és nem tökéletes… A célravezető módszer ennyi: vedd a két tenyered közé a sajtdarabokat, és alaposan préseld ki belőle a folyadékot!

Tűzforró legyen a sütő!

Ez a pizzasütés alfája és omegája… Nem számít, ki mit mond, a jó pizza pokolian forró kemencében készül, úgyhogy te is tekerd fel a sütőt a maximumra!

Nyisd ki a sütő ajtaját néha!

A sütés ideje alatt három alkalommal (körülbelül a 2., 5, és 8. percben) nyisd ki a sütő ajtaját egy rövid időre, és kapcsold be a légkeverést. Ez imitálja majd az autentikus pizzasütő kemencék szellőzését, ami az igazi nápolyi pizza ízének egyik nagy titka!