Az emberek hajlamosak a hamburgerezésre egészségtelen dologként asszociálni, persze ha a gyorséttermi fajtáira gondolunk, akkor ez igaz is. Azonban ha a hozzávalókat megfelelően válogatjuk, egészséges megoldásokkal tökéletes hamburgert csinálhatunk otthon is. Mutatjuk a cheatcode-okat, amikkel fogyókúra esetén is élvezhetjük az amerikaiak kedvencét!

Fehérliszt: kizárva!
Ha valóban az a célunk, hogy egészségesebb életet éljünk vagy éppen fogyókúrázunk, akkor a hamurgerbucit fehér liszt nélkül kell elkészítenünk.  A tönköly vagy a teljes kiőrlésű alapanyagokból készült zsemlék tökéletesek arra, hogy házi hamburgert készítsünk belőlük. Ha nem túl ördögtől való gondolat, akár ki is hagyhatjuk a bucit, és salátaágyon tálaljuk a húspogácsánkat a kiegészítőkkel.

Figyeljünk az alapanyagokra!
Egyáltalán nem mindegy, honnan szerezzük be a hamburgerhúst és a többi hozzávalót. Ha mirelit húspogácsában gondolkozunk, akkor felejtsük el, hogy egészséges hamburgert fogunk készíteni. Ha már a szupermarketben járunk, akkor álljunk be inkább a húspult előtt álló sorba, vegyünk darált húst és készítsük el saját húspogácsánykat. Ha valaki jobban szereti a szárnyasokat, akkor egy szelet otthon grillezett, vékony csirkemell tökéletes választás lesz.

Egészséges kiegészítők
A klasszikus sült bacon vagy a karamellizált hagyma helyett legyünk kreatívabbak! Ha imádjuk a grillezett zöldségeket, akkor akár kaliforniai paprikát, spárgát, cukkinit is rakhatunk a burgerünkbe, de akár egy kis gomba is feldobja a szendvicset. De akár gyümölcsökhöz is nyúlhatunk: az ananász például tökéletes párosítás a húsokhoz, és nem csak finom, hanem egészséges is.

A sajt és a szósz sem mindegy!
Amikor sajtot választunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a zsírszegényebb verziókat vegyük le az áruházok polcairól. Ezzel a módszerrel rengeteg kalóriát és zsírt spórolhatunk meg. Az extrémebb megoldások hívei akár választhatnak fetát vagy mozzarellát is. A szósz esetén is hanyagoljuk a kalóriadús, egészségtelen bolti önteteket. Főképp a majonézt hanyagoljuk, a ketchup azonban nem tabu: akár házilag is készíthetünk paradicsomszószt, kihagyva a cukroz és az édesítőszert.