Diéták sokaságával találkozhatunk, de mi az, ami a leghatékonyabb lehet számunkra? Próbáljuk ki a ketogén diétát vagy valami egyszerűbben tarthatót? A döntés nehéz, de a sikeresség nagyban múlhat azon, hogy melyikre is esik a választásunk. Segítségül összeállítottuk ehhez a most trendi diétákat. 

Sűrűn eszünkbe jut, jellemzően inkább a nyári időszakban, hogy egészségesebben kellene étkeznünk vagy csak szeretnénk megszabadulni pár felesleges kilótól. Az interneten található tippekből és ötletekből sosincs hiány, szinte versenyeznek azért, hogy felkeltsék a figyelmünket. Az igazsághoz tartozik, hogy a legtöbbel fogyást érhetünk el, de sokszor ezek csak ideig-óráig bizonyulnak hatásosnak. A súlyvesztés kulcsa viszont az életmódváltásban rejlik. Azok a diéták, amik teljes étel csoportokat hagynak ki, sajnos nem bizonyulnak hosszú távon hatásosnak, csak abban az esetben, ha azt az egészségügyi állapotunk kívánja meg. 

1. Mediterrán diéta

A mediterrán diéta gazdag zöldségekben, friss gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, halakban, olíva olajban, magvakban és hüvelyesekben is. Ezeken kívül mértékkel vörösbor és tejtermékek is helyet kapnak a felsorolt ételek között, hogy egy kiegyensúlyozott étrendet követhessünk, de alapvetően a diéta elsősorban arra fókuszál, hogy inkább növényi eredetű ételeket fogyasszunk. A fogyáson kívül, a hatásossága még összefüggésben áll azzal, hogy hasonlóképpen étkezhetünk mint az olasz vagy a görög föld szülöttei, vagy akár olyan népcsoportok, akik a Földközi-tenger partjain élnek.

2. WW (Weight Watchers) diéta 

Manapság az egyik legfelkapottabb diéta, amely a súlyvesztésen túl, az egyén teljes testi egészségét tartja szem előtt. A diéta minden ételhez pontszámot rendel, ezeket fehérje, rost, szénhidrát, zsír illetve kalóriatartalom alapján teszi meg. A pontrendszer célja, hogy bemutassa, hogy az adott ételt mennyi energiába telik a szervezetnek lebontani. Kiemelten fontos, hogy magas rosttartalmú ételekből vigyünk be többet, hiszen ezek feldolgozása kevesebb energiát éget el, mint az üres kalóriáké. A pontszám alacsony mivolta segíti elő azt, hogy minél többet tudjunk fogyni a diéta során. 

3. Vegetáriánus diéta 

A vegetáriánus étrendet már aligha lehet manapság csak divatos diétának nevezni, hiszen meggyőződéses alapon (etikai, gazdasági) is sokan követik ezt az utat. Amennyiben figyelünk az adagokra, úgy jelentős fogyást is elérhetünk a húsmentes étkezéssel, mert a bevitt ételek (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű termékek és növényi alapú protein) kevesebb kalóriát tartalmaznak. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a vegetáriánus étrend követői 25%-kal kevesebb eséllyel lesznek szívbetegek és 8%-kal kevesebb a rák kialakulásának kockázata számukra. A fehérje bevitel kiemelten fontos, ám ehhez nem szükséges feltétlen állati eredetű fehérjére gondolnunk. Pótlásként kiváló lehet: zab, rizs, szójabab (tempeh, tofu), fehérbab, lencse, borsó, tökmag vagy akár a brokkoli és a spárga is. 

4. Flexitarian diéta

Amiképp a vegetáriánus étrend teljes körűen elkerüli a húst, a flexitarian diéta megengedőbb. Az étkezéshez adhatunk némi állati eredetű terméket, mint a baromfi vagy hal vagy további egyéb fehérje forrásokat. Amennyiben valaki olyan megoldást keres, amivel kiegyensúlyozottan el tudja égetni a felesleges kalóriákat, annak egy jó választás lehet ez a metódus. Csökkenteni és nem feltétlen nullára redukálni a húsfogyasztást akkor is bölcs döntés lehet, az egészséges táplálkozást tekintve.  

Bármelyik diétát is választjuk, fontos a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása!