Hozzávalók a tésztához:

  • Vaj 250 gramm
  • Liszt 500 gramm
  • Sütőpor 1 tk.
  • Cukor 2 ek.
  • 1 tojás
  • 3,5 %-os tej 100 ml
  • Egy csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • Szilva 8 db
  • Citrom reszelt héja
  • Kukoricakeményítő 4 ek.
  • Porcukor 120 gramm
  • Fahéj 2 tk.
  • Vaníliás cukor 2 tk.
  • Zsemlemorzsa

 

A tészta elkészítése:

  1. A hideg vajhoz hozzáadjuk fokozatosan a kimért lisztet, gyúrjuk össze míg darabossá nem válik, majd adjuk hozzá a sütőport és a cukrot, majd keverjük el.
  2. Miután ezzel megvagyunk mehet hozzá az 1db tojás illevte a tej. Most jöhet a tészta gyúrás míg szilárd állagot nem kapunk.
  3. Ha ezzel is megvagyunk akkor alufóliába csomagoljuk a pite tésztánkat és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Míg a tésztánk pihen, elkészítjük a töltelékünket. 

   A töltelékhez:

  1. A szilvákat kisebb darabokra vágjuk, lehetnek csíkok is, ahogy szimpatikus. Majd egy nagyobb tálba tesszük a szilva darabokat és mehet hozzá a citrom reszelt héjja, illetve a leve is ízlés szerint, majd hozzáadjuk a  kukoricakeményítőt illetve a cukrot, most pedig jöhet a füszerezés ami megkoronázza a piténket, hiszen a szilva és a fahéj összetartoznak. Tehát jöhet a fahéj és a vanilliás cukor. összekeverjük majd félre rakjuk.
  2. A tésztánkat kivesszük a hűtőból és két részre osztjuk. az egyiket elkezdjük kinyújtani akkorára hogy a pite formánkba pontosan illeszkedjenek, szépen kibéleljük vele a formát, a széleiről pedig a felesleges tésztát lecsípjük, ha ezzel is megvagyunk megszórjuk a a kibélelt pite formát zsemlemorzsával (a nedvességfelszívás miatt van erre szükség) majd hozzáadjuk a szilvás tölteléket, amit szépen eloszlatunk a formában.
  3. Utolsó lépésként pedig kinyújtjuk a tésztánk másik felét is és a piténk tetejére illesztjük. Villával kicsit megszúrkáljuk a levegőzés miatt. Végezetül pedig megkenjük tojjássárgával a piténk felszínét majd 170 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. 
  4. Jó étvágyat kívánunk hozzá!