Hozzávalók a tésztához:
- Vaj 250 gramm
- Liszt 500 gramm
- Sütőpor 1 tk.
- Cukor 2 ek.
- 1 tojás
- 3,5 %-os tej 100 ml
- Egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- Szilva 8 db
- Citrom reszelt héja
- Kukoricakeményítő 4 ek.
- Porcukor 120 gramm
- Fahéj 2 tk.
- Vaníliás cukor 2 tk.
- Zsemlemorzsa
A tészta elkészítése:
- A hideg vajhoz hozzáadjuk fokozatosan a kimért lisztet, gyúrjuk össze míg darabossá nem válik, majd adjuk hozzá a sütőport és a cukrot, majd keverjük el.
- Miután ezzel megvagyunk mehet hozzá az 1db tojás illevte a tej. Most jöhet a tészta gyúrás míg szilárd állagot nem kapunk.
- Ha ezzel is megvagyunk akkor alufóliába csomagoljuk a pite tésztánkat és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Míg a tésztánk pihen, elkészítjük a töltelékünket.
A töltelékhez:
- A szilvákat kisebb darabokra vágjuk, lehetnek csíkok is, ahogy szimpatikus. Majd egy nagyobb tálba tesszük a szilva darabokat és mehet hozzá a citrom reszelt héjja, illetve a leve is ízlés szerint, majd hozzáadjuk a kukoricakeményítőt illetve a cukrot, most pedig jöhet a füszerezés ami megkoronázza a piténket, hiszen a szilva és a fahéj összetartoznak. Tehát jöhet a fahéj és a vanilliás cukor. összekeverjük majd félre rakjuk.
- A tésztánkat kivesszük a hűtőból és két részre osztjuk. az egyiket elkezdjük kinyújtani akkorára hogy a pite formánkba pontosan illeszkedjenek, szépen kibéleljük vele a formát, a széleiről pedig a felesleges tésztát lecsípjük, ha ezzel is megvagyunk megszórjuk a a kibélelt pite formát zsemlemorzsával (a nedvességfelszívás miatt van erre szükség) majd hozzáadjuk a szilvás tölteléket, amit szépen eloszlatunk a formában.
- Utolsó lépésként pedig kinyújtjuk a tésztánk másik felét is és a piténk tetejére illesztjük. Villával kicsit megszúrkáljuk a levegőzés miatt. Végezetül pedig megkenjük tojjássárgával a piténk felszínét majd 170 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
- Jó étvágyat kívánunk hozzá!