Vegán spenótos gombás lasagne recept
Elkészítési idő: kb. 1 ó 55 perc
Hozzávalók:
- 3 EK olívaolaj + 1 EK a tepsi kikenéséhez
- 3 gerezd fokhagyma; 1 egész és 2 vékonyra szeletelt
- 1 teáskanál édeskömény
- 1 csipet őrölt pirospaprika-pehely
- 0,5 kg fehér gomba, szeletelve
- 0,8 kg zúzott paradicsom
- Só
- 35 deka tofu
- 30 deka fagyasztott spenót felolvasztva és szárazra préselve
- 22 deka vegán krém sajt
- fél csésze friss bazsalikom + valamennyi a díszítéshez
- 3 evőkanál étkezési élesztő
- 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 13 vegán lasagna tésztalap
- 1/2 csésze felaprított mozzarella-ízű vegán sajt
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra és kenjünk ki egy körülbelül 23×23 cm-es tepsit olívaolajjal
- Forraljuk fel a maradék olajat egy serpenyőben, közepes illetve magas hőfokon. Hozzáadjuk a a szeletelt fokhagymát, édeskömény és pirospaprika-pehely és keverjük 45 másodpercig. Ezután adjuk hozzá a gombát és hagyjuk főni, amíg a gomba meg nem barnul, körülbelül 3 percig.
- Főzzük tovább és időnként keverjük meg, amíg meg nem puhul, kb. 4 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, 1 csésze vizet és 1 teáskanál sót, és addig főzzük alacsony hőfokon, amíg a víz nagy része el nem párolgott, kb. 10-15 percig. Hagyjuk kihűlni.
- Eközben egy konyhai robotgép segítségével összedolgozzuk a a tofut, spenótot, vegán krémsajtot, bazsalikomot, étkezési élesztőt, az egész gerezd fokhagymát, 1 teáskanál sót és a szerecsendiót
- Kenjünk egy keveset a gombás-paradicsomos szószból a tepsi aljára és tegyünk a tepsibe kb. 4 tésztalapot, úgy, hogy ne maradjon üres hely.
- Most a tofu-keverék felét kenjük fel egyenletesen a tésztalapokon és adjunk a tetejére a gombás-paradicsomos szószból. Úgy adagoljuk, hogy még egy réteghez elég legyen.
- Ismételjük meg ezt a folyamatot és tegyünk a második rétegre szintén kb. négy tésztalapot. Kenjük rá a maradék paradicsomos-gombás szószt a lasagna tetejére
- Takarjuk le a lasagna-t fóliával és süssük kb.45 percig. Ezt követően távolítsuk el a fóliát és szórjuk meg a lasagna-t a mozzarella sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe és süssük ropogósra még további 15 percig
- Hagyjuk kihűlni kb. 6 percig. Ezután vágjuk fel 6 részre és szórjuk meg bazsalikommal