Sörösdobozon sült csirke recept:

A találékony amerikaiak nagy mesterei a grillezésnek, és mindig ellátják a világot újabb és újabb ötletekkel ebben a műfajban. A következő ötletes trükk is a tengeren túlról érkezett: ha egy doboz sört használunk a csirke sütéshez akár konyhai sütőben akár fedett grillben, akkor a szárnyas kívül-belül szép pirosra sül, miközben a húsa csodálatosan omlós marad!

A „sörösdobozos csirke” kifejezetten praktikus recept, amit nyáron akár a kertben is kipróbálhatsz. A dolog lényege, hogy a baromfit egy dobozos sörre „ültetjük”, így a dobozból felszálló sörgőz a húst puhán tartja sütés közben, mi pedig nyugodtan sörözhetve várhatjuk ki, hogy ez a mennyei fogás elkészüljön. Lássuk, hogyan is készül ez a különlegesség!

A csirke és a sör helyes méretei

Mielőtt nekiállnánk a sütésnek, mérjük le a csirkénket, mert ehhez kell igazodnia a sörösdoboz méretének. Egy közepes, 1,2 kilós csirkéhez a 3 decis sörösdobozok passzolnak, de egy ugyanilyen űrtartalmú sörösüveg is megfelel a célnak. Egy nagyobb, maximum másfél kiló szárnyashoz viszont már fél literes dobot vagy palackot válasszunk!

Kiegészítők a sütéshez

Ma már kaphatók olyan grillsütő állványok, amiken külön helyet alakítottak ki a sörösdoboznak. Ez azért praktikus, mert stabilan megtartja a csirkét. Olyan rácsot is lehet venni, amin a sörösdoboz tartónak füle is van – ezeknek akkor veszed hasznát, amikor a forró csirkét a sütőből kell kiemelni.

A nagyobb csirkékhez érdemes kevésbé borulékony, sütőben és kemencében használható kerámiaedényt vásárolni konyhafelszerelési szaküzletben vagy kézműves vásárokon árusító fazekasoktól. Ezeknél az edény közepébe kell tölteni a sört, a csirke alatt pedig egyidejűleg zöldséget lehet párolni. Grillkészülékekhez a zöldség sütésére alkalmas betéttel egybeépített fémedényt lehet vásárolni.

A sörösdoboz előkészítése

Természetesen először alaposan meg kell tisztítani a felbontatlan sörösdobozt. Ezután nyisd ki, és a felét öntsd ki egy pohárba vagy idd meg ott helyben! A doboz tetejére fúrj néhány lyukat, hogy ezen keresztül a sör gőze még jobban szétterjedhessen a csirke belsejében, és még puhább és zamatosabb legyen tőle a hús. Ha palackot használsz, akkor mosás közben áztasd le gondosan a címkét!

A csirke előkészítése

Mosd meg alaposan és töröld szárazra a csirkét, majd ízlés szerint összeállított fűszerkeverékkel – vagy páccal – kend be kívül és belül, valamint a bőre alatt is, ahol lehet. Ezután pihentesd a hűtőben legalább fél órát, hogy átjárják az ízek. Ha a pácban cukor is van, az karamellizálódik majd sütéskor és szép aranybarna színt ad a csirke bőrének. A fűszerkeverékből egyébként érdemes egy keveset a sörbe is szórni!

Ültesd a csirkét a dobozra!

A csirkét különösebb teketória nélkül rá kell húzni a sörösdobozra úgy, mintha egy kesztyűt húznál a kezedre. Természetesen a farrészével kell ráültetni a szárnyast a dobozra, mégpedig úgy, hogy a szárnyvégeket a háta mögé dugod, a két lábát pedig úgy igazgatod el, hogy stabilan megálljon. Ha üveget használsz, akkor a csirke nyakáig feltolhatod a palackot.

Sütés konyhai sütőben és grillben

A sütőt alsó fűtéssel melegítsd elő 160-170 fokra, majd tedd a dobozon ülő csirkét egy tepsibe vagy alumínium grilltálcára, hogy abba csorogjon a kifolyó zsiradék. Süsd a sütő aljában 45-60 percig, majd a felső fűtést bekapcsolva 200 fokon kb. 15 percig. Hőlégkeveréses sütőnél az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni. Megspórolod a sütőtakarítást, ha a csirkére kilyuggatott sütőzacskót húzol. (A sütés vége felé vedd le, hogy jobban pirulhasson a bőr.)

A csirke hőmérsékletét időnként ellenőrizd – akkor lesz jó a hús, ha a beleszúrt beleszúrt maghőmérő mindenhol 80-85 fokot mutat. A hőmérsékletet egyébként a legnehezebben átsülő részen, a felsőcomb csontja mellett érdemes ellenőrizni.

Ha kerti partin, gömbgrillben készül ez a fogás, akkor 160-180 fokra hevítsd fel a grillt, majd kotord két oldalra a parazsat. Ezután tedd be a csirkét, ami alá rakj egy tálcát, ami felfogja a kicsepegő zsírt. Ha elkészült a hús, hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt kiveszed, mert a felforrósodott sörösdoboz vagy az üveg megégetheti a kezedet.

Köret ötletek

Követheted a „jenki divatot”, és készíthetsz majonézes káposztasalátát asült csirkéhez, ha pedig gyors és egyszerű köretet szeretnél, akkor vegyes zöldséget süss a csirkével együtt egy speciális edényben vagy középen lyukas grillrácson.

 

A kép forrása: http://www.traegergrills.com/

Vissza a húsételekhez