Ha éppen nincs kéznél egy precíz konyhai mérleg, akkor is adagolhatod egészen pontosan az összetevőket a „hagyományos” konyhai mércékkel – például kanállal vagy bögrével. Ráadásul így gyorsabban halad a főzés is!

A receptleírásokban gyakran találkozhatsz fura mértékegységekkel. A kezdőknek például elég misztikusnak hangozik az „egy csipetnyi”, a „fél bögre”, vagy a „két csapott evőkanál” kifejezés, mert ezek első ránézésre elég bizonytalanul határozzák meg a mennyiségeket. Pedig bármilyen furcsán is hangzik, meglehetősen pontosan adagolhatók velük az egyes összetevők, és a legtöbb esetben – leszámítva a sütemények készítését – ezek a mércék kiválthatják a mérlegen való hosszadalmas méricskélést is. Először persze memorizálnod kell, hogy mennyi is a súlya egy púpozott evőkanál lisztnek vagy éppen egy teáskanál sónak, de ezen hamar túl leszel, és rutinosan, fejből tudod majd használni a „bögrés-kanalas” mérést. Ha pedig mégsem sikerül megjegyezni a számokat, egyszerűen kifüggeszted az alábbi listát a konyhaszekrényre, és ha kell, ebből „puskázol”.

 

Mennyi az annyi?

Egy késhegynyi só körülbelül 4 gramm, 15 csepp folyadék pedig 1 mililiter. De nagyon ritka, hogy nem pohárral, hanem cseppenként mérsz a konyhában, és a sót sem késheggyel, hanem legtöbbször kanállal adagolod majd. Éppen ezért a poharak, bögrék, csészék és a kanalak mércéjét kell megtanulni.

Bár a különféle gyártmányú kanalak ránézésre nagyon mások lehetnek, de az űrtartalmuk közel azonos: egy teáskanál (tk) 5 milliliteres (ml), az evőkanál (ek) pedig 15 ml-es. (A nagyon régi, öblös kanalakba ennél több fér, ezért méréshez inkább újat használj!) A másik három fontos mérőeszköz a bögre, a csésze és a pohár. Ezeknél már kicsit trükkösebb dolog, mert sokfélék lehetnek nem csak külsőre, hanem méretre is. A receptek írói azonban mindig egyfajta méretről beszélnek: náluk a bögre 250 ml-es (két és fél decis) a teáscsésze és a vizespohár 2 decis (20 ml), a kávéscsésze pedig 10 ml-es (1 decis). A legjobb, ha keresel az otthoni készletedből nagyjából ilyen nagyságú darabokat, és pontosan kiméred őket. Például fogj egy bögrét, és tedd rá üresen egy konyhai gramm-mérlegre, majd nézd meg a súlyát, ezután pedig töltsd tele, és így is olvasd le, milyen nehéz. A két eredmény közötti különbség megmutatja, hogy hány gramm víz fért a bögrébe, és ebből egyúttal azt is tudni fogod, hogy hány milliliteres az edény – ugyanis 1 ml víz pontosan 1 gramm. Most pedig lássuk, hogy a különféle alapanyagokból mennyi fér el ezekben a mérőedényekben!

1 púpozott evőkanál = 25 g

1 csapott evőkanál = 20 g

1 púpozott teáskanál = 10 g

1 csapott teáskanál = 8 g

1 púpozott kávéskanál = 4 g

1 csapott kávéskanál = 2 g

 

Liszt

1 púpozott evőkanál = 20 g

1 csapott evőkanál = 12 g

1 púpozott teáskanál = 8 g

1 csapott teáskanál = 5g

1 bögre = 150 g

 

Kristálycukor, porcukor

1 púpozott evőkanál = 20 g

1 csapott evőkanál = 15 g

1 púpozott teáskanál = 9 g

1 csapott teáskanál = 6 g

1 bögre = 230 g

 

Őrölt bors és fűszerpaprika

1 púpozott evőkanál = 15 g

1 csapott evőkanál = 8 g

1 púpozott teáskanál = 5 g

1 csapott teáskanál = 2 g

1 púpozott kávéskanál = 2 g

1 csapott kávéskanál = 1 g

 

Zsiradékok

1 evőkanál olaj = 15 g

1 csapott evőkanál vaj = 20 g

1 evőkanál zsír = 25 g

1 csapott evőkanál margarin = 20 g

 

Zsemlemorzsa

1 púpozott evőkanál = 18 g

1 csapott evőkanál = 12 g

1 bögre = 96 g

 

Búzadara

1 púpozott evőkanál = 20 g

1 csapott evőkanál = 15g

1 bögre = 160 g

Kapcsolódó cikkek