Tévhitek a mikrohullámú sütőről

Aki egyszer használta már, jól tudja, hogy milyen remek találmány a mikrohullámú sütő, hiszen rengeteg időt megspórol a háztartásban. Kényelmes, kellemes és jó dolog – de vajon az nem ártalmas-e az egészségre? Ezt a kérdést sokan felteszik maguknak, és rengeteg érvet hallhatunk a témában pro és kontra, amik csak még jobban elbizonytalanítják az embert. Megpróbáljuk most tisztába tenni ezt az ügyet azzal, hogy a leggyakoribb tévhitekről és városi legendákról lerántjuk a leplet.

 1. tévhit – károsítja az ételekben a tápanyagokat

A konyhában sütünk, főzünk, párolunk, fagyasztunk, melegítünk, és még számos különféle eljárással készítjük el az ételeinket. Minden alkalommal, amikor ilyen módon hozzájuk nyúlunk, változtatunk valamicskét az alapanyagok szerkezetén, és elkerülhetetlenül elveszítünk valamennyit a bennük található hasznos anyagokból és a tápértékükből – cserébe viszont finomabbak, könnyebben emészthetőbbek lesznek az ételek. Dr. David Katz, a Yale University szakembere szerint emiatt nem érdemes aggódni., mert a mikrohullámú sütő sem tesz nagyobb kárt az ételben, mint a hagyományos módszerrel történő sütés vagy főzés. Bizonyos tápanyagok – például vitaminok, zsírsavak – ugyanis nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, és már egy enyhébb melegítés után is sokat elveszítünk belőlük, egy kiadós forralás vagy sütés pedig szinte teljesen eltünteti őket az ételből. Klasszikus példa erre a zöldségekben és gyümölcsökben – sőt a húsokban is! – található C-vitamin. Ugyanakkor a mikrohullámú sütő néha még jobb is a hagyományos eljárásoknál ebből a szempontból: például a vízben történő főzés során a zöldségekből a tápanyagok a főzővízbe kerülnek, amit gyakran kiöntünk, ám mivel a mikrohullámú sütőben gyakran kevesebb vizet használunk a pároláshoz, így még egy kicsit több tápanyagot tudunk is megőrizni.

2. tévhit – a mikorhullámok veszélyesek

A mikrohullámú sütő elektomágneses hullámokkal „dolgozik”, amik átjárják a beletett szerves anyagokat, és szó szerint megforgatják és megrezegtetik a melegítendő anyag molekuláit. A molekulák mozgás közben súrlódnak egymással, és ettől felmelegednek pont úgy, mint amikor a két tenyerünk felmelegszik, ha egymáshoz dörzsöljük. Ezek a hullámok azonban nem ártalmasak, és még ha közvetlenül a sütő mellett állunk, akkor sem tesz bennünk semmi kárt – már csak azért sem, mert a készülékek belsejéből szinte egyáltalán nem kerülnek ki a külvilágba ezek a mikrohullámok. Tévhit tehát az, hogy daganatos megbetegedéseket vagy más bajt okozhatnának az emberi szervezetben ezek a gépek a hullámaikkal.

3. tévhit – mindegy, milyen edényt teszünk a mikróba

Ha nem előírásszerűen használjuk, a mikrohullámú sütő okozhat bajokat. Az egyik ilyen helyzet az, amikor nem megfelelő edényt teszünk a készülékbe. A legjobb, ha üveg-, kerámia- vagy porcelánedényt használunk az ételeink melegítéséhez, mert ezek szerkezete stabil, és az anyaguk semleges az egészségre nézve. A műanyag edényekből viszont a melegítés során káros vegyszerek szabadulhatnak fel, amik átszivárogva az ételeinkbe hosszú távon károsíthatják az egészségünket. Egy 2011-es kutatás szerint még azok a műanyag edények sem tökéletesen biztonságosak, melyeken az van feltüntetve, hogy BPA-mentesek, vagy az, hogy mikrohullámú sütőben is használhatóak. Egyszóval a mikrohullámú sütő ártalmatlan, de csak akkor, ha rendeltetésszerűen használjuk!

 

Kapcsolódó cikkek