Hozzávalók, 2 adag:

  • 1 pisztráng (2 filé)
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 nagyobb édeskömény
  • 3-4 szem boróka bogyó
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 15 szem hántolt, sózott pisztácia
  • 5g egész színesbors
  • 5g egész koriander mag
  • Durva só

Citrusos vajmártás:

  • 125g vaj
  • 1 citrom
  • bors

 

A fűszereket mozsárban összetörjük, tányérra szórjuk, majd az olíva olajjal megkent halfiléket bőrrel lefele belenyomkodjuk. Alaposan járjon végig a kezünk a hal minden szegletén, hogy egyenletes kérget kapjunk. Amint ez kész, tegyük félre a hűtőbe.

Az édesburgonyát meghámozzuk, majd nagyjából 1 cm-es karikákra vágjuk. Az édesköményt tetszés szerint felaprítjuk.

Tepsibe szépen egymásra tesszük a karikákat, majd köré szórjuk az édesköményt, sózzuk, és egy kevés olíva olajjal meglocsoljuk.

Sütőbe tesszük, 180 fokra, alsó felső sütési módban, alufóliával lefedve sütjük, pároljuk 35-40 percig.

Közben vajat hevítünk, és a pisztráng filéket, bőrrel lefelé szépen egyenletesen átpirítjuk. Addig csináljuk ezt, amíg szépen egyenletesre sül a fűszeres kérgünk.

Az első pár percben gyengén nyomjuk le a halat a serpenyőben, nehogy felpúposodjon. Miután megpirult, helyezzük bőrrel felfelé a már majdnem kész köretünkre, és tegyük vissza sütőbe, ugyanígy 180 fokra, immár fedés nélkül további 6-7 percre.

Ez idő alatt a hal megsül, de szaftos marad, míg a kéreg remek ropogósságot kölcsönöz neki.

A mártás;

Magas falú serpenyőben, vagy egy gyorsforralóban olvasszunk vajat, vigyázzunk ne égjen meg! Facsarjuk ki egy nagyobb citrom levét, és a hőforrásról lehúzva, folyamatos kevergetés mellett, csurgassuk hozzá a citrusunk levét, amikor az egyveleg elkezd sűrűsödni, megtörtént az emulzió, készen vagyunk. Ízlés szerint ízesítsük sóval borssal.

Tálalás;

Halmozzunk egymásra 3-5 édesburgonya tallért, köré pár darabka köményt, fektessük rá bőrrel felfele a filénket, óvatosan öntsük nyakon a mártásunkkal. Végezetül egy csipet durvára vágott petrezselyemmel díszítjük. Jó étvágyat!