A tavasz első heteiben már frissen szedhető az erdők árnyas, nedves részein a medvehagyma. Ha csak tehetjük, éljünk a természetnek ezzel az adományával, hiszen ez a fehér virágú növény kitűnő alapanyag a legkülönfélébb ételekhez, ráadásul vitaminokban nagyon gazdag és elismert gyógyító hatása is van: csökkenti a vérnyomást és enyhíti a fejfájást. Arra azonban vigyázzunk, hogy gyűjtéskor ne keverjük össze a gyöngyvirággal, mert ez utóbbi nagyon hasonlít a medvehagymára, csak éppen fokozottan mérgező!

A medvehagyma ez elmúlt évek nagy felfedezettje a hazai gasztronómiában, és aki igazán trendi konyhát visz otthon, az nem engedheti meg magának, hogy ne készítsen tavasszal legalább néhány alkalommal valami finom ételt belőle. Az igazán autentikus szakácsok maguk szedik a vadon termő növényt, de nem kell erdőt járnunk ahhoz, hogy beszerezzük, hiszen ma már a piacokon is megkapható. Igazi C-vitamin bomba a medvehagyma, hiszen rengeteg A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz, amik legjobban akkor hasznosulnak a szervezetünkben, ha nyersen vagy párolva fogyasztjuk a növényt, mondjuk salátaként. A medvehagyma azonban ennél „sokkal többet tud” mint alapanyag: készíthetünk belőle tésztás, húsos, halas ételeket, pogácsát, pesztót, levest, és persze főzeléket is. Karakteres íze lendületet, frissességet és különlegességet kölcsönöz bármely ételnek, amihez felhasználjuk. Az alábbiakban mi most egy palacsintás receptet osztunk meg veletek. Próbáljátok ki, mert szerintünk igazán kitűnő!

 

Hozzávalók

A palacsintához:

3 tojás

6 evőkanál liszt

1 dl tej

szükség szerint buborékos víz

medvehagyma

A töltelékhez:

50 dkg darált csirkehús

1/2 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olaj

1 kávéskanál pirospaprika

2 dl sűrített paradicsom

bors

ételízesítő

bazsalikom

oregánó

kakkukfű

A besamelhez:

2 evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

5 dl tej

szerecsendió

Valamint:

25 dkg reszelt sajt

10 dkg parmezán

vaj a tetejére és a tortaforma kikenéséhez

 

Elkészítés

A szokottnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítünk, amiből egy keveset összekeverünk a medvehagymával. A mixet elvegyítjük a többi palacsintatésztával.

Ezt követően a tölteléket készítjük el, amihez fokhagymát pirítunk egy kevés olajon, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, megdinsztelünk. Ehhez szórunk egy kevés pirospaprikát, majd megpároljuk rajta a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval és kakukkfűvel ízesített húst. Legutolsóként a sűrített paradicsomot is belefőzzük.

A besamelmártás elkészítéséhez felolvasztjuk a vajat, majd ebbe belekeverjük a lisztet, és állandó kavargatás mellett, kis adagokban a tejet is hozzáöntjük.  A végén sóval és szerecsendióval fűszerezzük.

Utolsó lépésként összeállítjuk magát a tortát: kikenjük vajjal a tortaformát, az alját pedig ezután belocsoljuk a besamelmártással. Jöhet a rétegezés:

1 sor palacsinta, majd erre a  töltelék, a reszelt sajt, és végül a besamelmártás. A tetejét parmezánnal és egy kevés reszelt sajttal szórjuk meg, majd apró vajdarabkákat teszünk a tetejére.

35 percet sütjük 200 fokos sütőben, míg a sajt megpirul!