A zsigereidben érzed te is, hogy a tavasz érkezésével egy kicsit át kell alakítanod az otthonodat? A legtöbben így vagyunk ezzel, de igazán nagy átváltozásokra sajnos csak ritkán van lehetőségünk. Most mutatunk néhány olyan fogást, amivel a konyhádat olcsón és viszonylag gyorsan felfrissítheted és újjá varázsolhatod!

Festés – élénk színek

A leglátványosabb és leginkább költségtakarékos változást egy pár száz forintos ecsettel és egy doboz festékkel érheted el. Igen, arra bíztatunk, hogy vetkőzd le minden gátlásod és feledkezz meg a konvenciókról: fesd át az egész konyhát a beépített szekrényektől kezdve az ajtófélfáig a legélénkebb, legmeglepőbb színekre! Az is megoldás lehet, hogy csak egy-két részletet – például az ablakkeretet és a székeket – mázolod át valamilyen karakteres, a többitől jelentősen elütő színre. Ez a húzás teljesen új életet lehel majd a konyhádba, és magad is meg fogsz lepődni még jó néhány hétig reggelente, amikor álmos szemekkel befordulsz, hogy megfőzd a napindító kávét.

DIY – lámpák, kiegészítők, burkolatok

Új hangulatot kölcsönözhetsz a konyhádnak azzal, ha egy kis kreativitással magad gyártasz használati tárgyakat, vagy átalakítod fillérekből azoknak a burkolatoknak egy részét, aminek a felújítása egyébként súlyos tíz- és százezrekbe kerülne. Lenyűgöző változást idézhetsz elő például azzal, ha a lámpaburáidat lecseréled befőttes üvegekből gyártott darabokra (ezek elkészítése egyenként nem vesz igenbe többet 15 percnél). A fiókok mélyén heverő parafa dugókkal is csodát lehet művelni: ha előrelátóan gyűjtögetted őket már egy ideje, akkor akár a konyhapult feletti hátfalat is teljesen be tudod borítani velük. Csak egy kis ragasztó kell hozzá és némi türelem. Ha a végén le is lakkozod a felületet, akkor nem csak tartós, de könnyen takarítható is lesz! Ha pedig megunod, akkor könnyű szerrel, koszmentesen eltávolíthatod.

Funkcionális dekoráció

A konyhába általában kevés dekorációs elemet teszünk általában, pedig volna neki itt is létjogosultsága. Ha szerinted sem valók festmények és más „haszontalan” fali díszek ide, akkor alkalmazz olyan megoldást, amely nem csak látványos, hanem praktikus is. Gondoltál már arra, hogy a szekrényed tetejére üvegtégelyekbe tedd ki a különféle fűszereket és alapanyagokat? Ennek számos előnye van: optikai szempontból kifejezetten jó hatást gyakorol a konyhára, hiszen gyönyörű látvány egymás mellett a sok csinos üveg a bennük lévő színpompás dolgokkal (például skarlátvörös pirospaprikával, narancsszínű kurkumával, hófehér rizsszemekkel, lila pöttyös babbal és így tovább), másrészt ezek a fűszerek és alapanyagok sokkal nagyobb biztonságban vannak ilyen üvegekben a molyok és más kártevőkkel szemben. Hasonlóan kellemes és otthonos hatása lehet annak, ha a zsúfolt szekrényből néhány edényt is közszemlére teszel, és kiakasztod a falra a mutatósabb lábosokat. Ha van például vörösrézből készült edényed, azt semmiképp ne rejtegesd a szekrény mélyén!

Új, szemrevaló gépek hosszú távra

Igaz, hogy a költségesebb beruházások közé tartozik a konyhai felújítások sorában, ha lecserélsz néhány régi, megkopott konyhai gépet, de mivel ez a befektetés hosszú távra szól és nagyon sokat számít a mindennapok komfortját tekintve, ezért érdemes fontolóra venni. Sokan kapnak ennek hallatán a szívükhöz és a zsebükhöz, de nem kell rögtön megijedni, hiszen ilyen berendezéseket akár újonnan is be lehet szerezni mélyen ár alatt, ha egy kicsit keresgélünk a neten.