A húsvét közeledtével egyre sürgetőbb kérdés, hogy mit tehetünk majd az asztalra. Ez a vegán recept nem elég, hogy finom és egészséges még laktató is, így nem kell azon aggódni hogy a családi ebédnél valaki éhesen marad. 

 

Előkészítési idő: 15 perc 

Sütési idő: 55 perc

Adag: 6 főre 

 

Hozzávalók:

 

Töltelék:

  • 480 g tofu
  • 1/4 csésze zöldség alaplé
  • 3/4 csésze kukorica keményítő
  • 1 ek. olivaolaj 
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. mustár
  • 1/2 tk. fokhagyma por
  • só és bors ízlés szerint
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 3 ek. gluténmentes lisztkeverék

 

A zöldséges keverékhez: 

  • 1 és egy 1/2 ek. olivaolaj
  • 1 adag újhagyma (2-3 darab) – fehér és halványzöld részei felaprózva
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 4-5 darab koktélparadicsom – negyedelve
  • 2 ek. száraz fehérbor (opcionális) 
  • 300 g spárga
  • 120 g bébi spenót 
  • 1/2 csésze friss metélőhagyma 
  • só ízlés szerint 

 

Összeállításhoz: 

  • 1 adag leveles tészta 
  • 6-8 db spárga 
  • 3-4 db koktélparadicsom 

 

Elkészítés: 

 

  1. Süssük készre a vegán piténk alapját, jelen esetben a leveles tésztánkat majd a sütőt 190 ℃-on előmelegítve hagyjuk. 
  2. A tofuról kibontás után leöntjük a levet, majd félretesszük. 
  3. Ezután előkészítjük a zöldséges mixünket. Felmelegítjük az olivaolajat egy serpenyőben közepes hőfokon. Hozzáadjuk a feldarabolt újhagymát és az átpasszírozott fokhagymát is. Ezek összeforgatjuk, 2-4 perc alatt, míg meg nem ereszkednek és meg nem puhulnak. 
  4. Hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomokat, majd a fehérbort. Ezután folytonos kevergetés mellett tovább főzzük addig, míg a paradicsomok össze nem esnek és el nem veszítik belső nedvességtartalmukat. Következő lépésként a spárgát adjuk az ételhez, amit 3-4 kisebb darabra szeleteltünk fel és tovább főzzük még 3 percig. 
  5. Hozzákeverjük a bébi spenótot és főzzük míg teljesen megfonnyad. Itt az ideje, hogy sózzuk egy kicsit ételünket majd hozzáadjuk a metélőhagymát is. Majd az eddig elkészülteket lehúzzuk a tűzről és félrerakjuk. 
  6. Vegyük elő a konyhai robotgépünket, tegyünk hozzá a töltelék összes hozzávalóját, és a tofut is. És addig használjuk a gépet míg szép egynemű masszát nem kapunk. Most hozzáadásra kerülhet nagyobb mennyiségű só és bors. Ezután következik a gluténmentes liszt hozzáadása és újra az elkeverés. 
  7. Majd az előbb elkészült tofus mixet hozzáadjuk a nemrégiben tűzről lehúzott zöldséges keverékhez. Az összekeverés után mehet az egész a már készre sütött piténk alapjába, ügyeljünk rá hogy mindenhol szépen egyenletesen eloszlassuk a masszát. A tetejét díszíthetjük spárgával és paradicsommal is. 
  8. A sütőben 45 perc alatt össze sütjük a piténket, majd 5-10 percig állni hagyjuk tálalás előtt. 

 

Tápanyagtartalom (1 szelet) :

 

Cal: 337

Zsír: 21g

Szénhidrát: 22g

Fehérje: 16g