A húsvét közeledtével egyre sürgetőbb kérdés, hogy mit tehetünk majd az asztalra. Ez a vegán recept nem elég, hogy finom és egészséges még laktató is, így nem kell azon aggódni hogy a családi ebédnél valaki éhesen marad.
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 55 perc
Adag: 6 főre
Hozzávalók:
Töltelék:
- 480 g tofu
- 1/4 csésze zöldség alaplé
- 3/4 csésze kukorica keményítő
- 1 ek. olivaolaj
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. mustár
- 1/2 tk. fokhagyma por
- só és bors ízlés szerint
- 1/2 tk. sütőpor
- 3 ek. gluténmentes lisztkeverék
A zöldséges keverékhez:
- 1 és egy 1/2 ek. olivaolaj
- 1 adag újhagyma (2-3 darab) – fehér és halványzöld részei felaprózva
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 darab koktélparadicsom – negyedelve
- 2 ek. száraz fehérbor (opcionális)
- 300 g spárga
- 120 g bébi spenót
- 1/2 csésze friss metélőhagyma
- só ízlés szerint
Összeállításhoz:
- 1 adag leveles tészta
- 6-8 db spárga
- 3-4 db koktélparadicsom
Elkészítés:
- Süssük készre a vegán piténk alapját, jelen esetben a leveles tésztánkat majd a sütőt 190 ℃-on előmelegítve hagyjuk.
- A tofuról kibontás után leöntjük a levet, majd félretesszük.
- Ezután előkészítjük a zöldséges mixünket. Felmelegítjük az olivaolajat egy serpenyőben közepes hőfokon. Hozzáadjuk a feldarabolt újhagymát és az átpasszírozott fokhagymát is. Ezek összeforgatjuk, 2-4 perc alatt, míg meg nem ereszkednek és meg nem puhulnak.
- Hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomokat, majd a fehérbort. Ezután folytonos kevergetés mellett tovább főzzük addig, míg a paradicsomok össze nem esnek és el nem veszítik belső nedvességtartalmukat. Következő lépésként a spárgát adjuk az ételhez, amit 3-4 kisebb darabra szeleteltünk fel és tovább főzzük még 3 percig.
- Hozzákeverjük a bébi spenótot és főzzük míg teljesen megfonnyad. Itt az ideje, hogy sózzuk egy kicsit ételünket majd hozzáadjuk a metélőhagymát is. Majd az eddig elkészülteket lehúzzuk a tűzről és félrerakjuk.
- Vegyük elő a konyhai robotgépünket, tegyünk hozzá a töltelék összes hozzávalóját, és a tofut is. És addig használjuk a gépet míg szép egynemű masszát nem kapunk. Most hozzáadásra kerülhet nagyobb mennyiségű só és bors. Ezután következik a gluténmentes liszt hozzáadása és újra az elkeverés.
- Majd az előbb elkészült tofus mixet hozzáadjuk a nemrégiben tűzről lehúzott zöldséges keverékhez. Az összekeverés után mehet az egész a már készre sütött piténk alapjába, ügyeljünk rá hogy mindenhol szépen egyenletesen eloszlassuk a masszát. A tetejét díszíthetjük spárgával és paradicsommal is.
- A sütőben 45 perc alatt össze sütjük a piténket, majd 5-10 percig állni hagyjuk tálalás előtt.
Tápanyagtartalom (1 szelet) :
Cal: 337
Zsír: 21g
Szénhidrát: 22g
Fehérje: 16g