Ez az egyszerű vegán fahéjas csiga, könnyen elkészíthető desszert nem csak gluténmentes, hanem a tészta összeállításától a sütés legvégig összesen 1 órát vesz igénybe a húsvéti készülődések közepette.

Előkészítési idő: 45 perc

Sütési idő: 15 perc

Adag: 12 darab

 

Hozzávalók:

  • 2 csomag száraz élesztő
  • 1 csésze meleg víz
  • 1/3 csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1 tk. só
  • 2 és 1/2 csésze “minden mentes” liszt
  • 1/4 csésze + 1 tk. cukor

 

Töltelékhez:

  • 2 ek. olvasztott kókuszolaj
  • 1 ek. fahéj
  • 1/2 csésze barna cukor

 

Öntethez:

  • 1 és 1/2 csésze porcukor
  • 2-3 ek. víz
  • 1/4 tk. vanília aroma

 

Elkészítés:

 

  1. Melegítsük fel a vizet, körülbelül olyan 37 C° – 46 C° között ideális, ez annyira meleg mint egy langyos fürdő. Beletesszünk 1 tk. cukrot és az egész porélesztőt. Elkeverés után hagyjuk állni olyan 10-15 percig. Miután ez az idő letelik, az élesztő felfut.
  2. Egy tálban keverjük össze a 1/3 csésze kókuszolajat, sót, 2 csésze lisztet, a megmaradt 1/4 csésze cukrot és addig keverjük míg egynemű masszát nem kapunk. A maradék lisztet addig adagoljuk hozzá, míg a tészta fala el nem válik az edénytől, de még puha és kissé ragadós.
  3. Az elkészült tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át egy kicsit mielőtt egyenletes golyót formázunk belőle. Hintsük meg liszttel és helyezzük a tészta golyónkat egy letakart edénybe és pihentessük míg a töltelék elkészül.
  4. A töltelékhez való cukrot és fahéjat egy kis edénybe összekeverjük. A pihentetett tésztánkat lisztezett felületen egy kb 30×35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Oszlassunk szét a tésztán 2 tk. olvasztott kókuszolajat úgy, hogy egy 2,5 centis rész maradjon a szélén ahol nincsen olaj. Majd szórjuk rá a felületünkre az összekevert fahéjat és cukrot és oszlassuk el a kezünkkel egyenletesen. Használhatunk sodrófát ahhoz, hogy a cukor minél jobban beleragadjon a tésztánkba.
  5. Ezután felgörgetjük a tésztánkat, óvatosan de mégis szorosra és a széleit behajtjuk. A behajtott végeket egy éles kés segítségével levágjuk, ezekben töltelék sincsen. Ezután a tészta roládunkat körülbelül 2,5-3 centinként felvágjuk és elhelyezzük a magas falú tepsiben. Összes 12 darab tekercsnek kell elkészülnie. Ezután letakarjuk és meleg helyre helyezzük 20-30 percre ahol a hő hatására duplájára nő.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 C°-ra, és ahogy a tekercseink elérték a duplázott méretüket 15 percig sütjük őket. Miután kész vannak a vegán fahéjas csigák, az öntet hozzávalóit összekeverjük és a tetejére csurgatjuk.