Ez az egyszerű vegán fahéjas csiga, könnyen elkészíthető desszert nem csak gluténmentes, hanem a tészta összeállításától a sütés legvégig összesen 1 órát vesz igénybe a húsvéti készülődések közepette.
Előkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: 15 perc
Adag: 12 darab
Hozzávalók:
- 2 csomag száraz élesztő
- 1 csésze meleg víz
- 1/3 csésze olvasztott kókuszolaj
- 1 tk. só
- 2 és 1/2 csésze “minden mentes” liszt
- 1/4 csésze + 1 tk. cukor
Töltelékhez:
- 2 ek. olvasztott kókuszolaj
- 1 ek. fahéj
- 1/2 csésze barna cukor
Öntethez:
- 1 és 1/2 csésze porcukor
- 2-3 ek. víz
- 1/4 tk. vanília aroma
Elkészítés:
- Melegítsük fel a vizet, körülbelül olyan 37 C° – 46 C° között ideális, ez annyira meleg mint egy langyos fürdő. Beletesszünk 1 tk. cukrot és az egész porélesztőt. Elkeverés után hagyjuk állni olyan 10-15 percig. Miután ez az idő letelik, az élesztő felfut.
- Egy tálban keverjük össze a 1/3 csésze kókuszolajat, sót, 2 csésze lisztet, a megmaradt 1/4 csésze cukrot és addig keverjük míg egynemű masszát nem kapunk. A maradék lisztet addig adagoljuk hozzá, míg a tészta fala el nem válik az edénytől, de még puha és kissé ragadós.
- Az elkészült tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át egy kicsit mielőtt egyenletes golyót formázunk belőle. Hintsük meg liszttel és helyezzük a tészta golyónkat egy letakart edénybe és pihentessük míg a töltelék elkészül.
- A töltelékhez való cukrot és fahéjat egy kis edénybe összekeverjük. A pihentetett tésztánkat lisztezett felületen egy kb 30×35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Oszlassunk szét a tésztán 2 tk. olvasztott kókuszolajat úgy, hogy egy 2,5 centis rész maradjon a szélén ahol nincsen olaj. Majd szórjuk rá a felületünkre az összekevert fahéjat és cukrot és oszlassuk el a kezünkkel egyenletesen. Használhatunk sodrófát ahhoz, hogy a cukor minél jobban beleragadjon a tésztánkba.
- Ezután felgörgetjük a tésztánkat, óvatosan de mégis szorosra és a széleit behajtjuk. A behajtott végeket egy éles kés segítségével levágjuk, ezekben töltelék sincsen. Ezután a tészta roládunkat körülbelül 2,5-3 centinként felvágjuk és elhelyezzük a magas falú tepsiben. Összes 12 darab tekercsnek kell elkészülnie. Ezután letakarjuk és meleg helyre helyezzük 20-30 percre ahol a hő hatására duplájára nő.
- A sütőt előmelegítjük 180 C°-ra, és ahogy a tekercseink elérték a duplázott méretüket 15 percig sütjük őket. Miután kész vannak a vegán fahéjas csigák, az öntet hozzávalóit összekeverjük és a tetejére csurgatjuk.