Ugyan nem egész életünkben a fogyókúra körül forognak a gondolataink, de vannak olyan praktikák, amelyeket ha folyamatosan alkalmazunk, akkor előbb-utóbb rászokunk, így apró lépésekkel egészségesebbé, zsírszegényebbé tehetjük életünket. Ilyen praktikákat mutatunk most.

Túró és joghurt

Ha esetleg süteményt sütünk, akkor az omlós tésztába a zsiradék harmad része helyett dolgozz zsírszegény túróval vagy joghurttal. Egy kapcsos tortaformához elegendő tésztamennyiség esetén ez kb. 6 g-mal kevesebb zsírt jelent. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok vagy túrók hozzá tudnak tenni a sütemények nedvességéhez, így azok nem lesznek annyira porhanyósak. Ha joghurtot használunk, akkor ha lehetséges, akkor válasszuk a görögjoghurtot, és mindig figyeljünk arra, hogy édesítetlen termékkel dolgozzunk.

Sütőpapír

Legyen szó tepsiről, pástétom- vagy tortaformáról, a legtöbben zsírt használnak azellen, hogy ne ragadjanak le a tepsibe a tésztafélék. A sütőpapír használatával azonban legalább nyolc gramm zsírt megspórolunk, hiszen nagyjából ennyire van szükség egy tepsi kikenéséhez. Ha muffint készítünk, akkor praktikus, ha sütésálló minyonpapírral béleljük ki a tepsi mélyedéseit.

Ásványvíz

Az ásványvizes trükkökkel zsiradékot és kalóriát spórolhatunk, az ételek íze azonban nem változik. Ilyen például, amikor palacsinta készítésénél a tej felét helyettesítjük ásványvízzel. A keverés közben felszabaduló szén-dioxid lazább állagúvá és könnyűvé varázsolja a palacsintatésztát, ami ettől csak még finomabb lesz.

Párolás, főzés, grillezés

Persze nincs is finomabb a friss, olajban sült sültburgonya hasáboknál vagy a vasárnapi rántott húsnál, viszont a hétköznapokban válasszunk inkább más sütési technikákat. A párolás és a főzés, de a grillezés során is megspórolhatunk némi zsírt. A serpenyős sütéshez mindig jó minőségű, vastag, esetleg bordázott aljú teflonserpenyőt, illetve wokot használjunk, illetve figyeljünk arra, hogy mindig pontosan mérjük ki a zsiradékot! Ha kenőecsetet használunk, biztos, hogy a lehető legkevesebb olaj kerül majd az edénybe.

Keményítő a rántás helyett

A klasszikus rántás, azaz a zsiradék és liszt párosítása helyett használjunk étkezési keményítőt a sűrítéshez. A krémleveseknél nagyszerű megoldás a főtt burgonyával, sovány joghurttal való pépesítés.