A ketogén diéta tehát magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételekre épül, lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le, és glükóz helyett a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. A napi kalóriabevitel 75-80 százaléka zsírokból, 15-20 százaléka fehérjéből, és 5-10 százaléka szénhidrátból áll össze.

Ha a ketogén diétát választjuk, akkor a cukor és a fehér liszt fogyasztása szigorúan tilos. Az alkoholos italok, a rizs, a hüvelyesek, gyökérzöldségek, öntetek, tésztafélék, müzlik és a gyümölcsök többsége is tiltólistás. Akik szeretik a húsokat, azoknak ez a diéta maga az álom: ugyanis a rendkívül alacsony szénhidráttartalmú ételek mellett fogyaszthatunk magas fehérjetartalmú húsokat. A marhahús, a lazac, a csirke, a kolbászok, a sonkafélék mind fogyaszthatóak a diéta alatt. Ehetünk sajtokat, tojást is. A lényeg, hogy ügyeljünk az egészséges zsírok bevitelére: így akár olajos magvakat, avokádót is ehetünk.

Maximum 20-50 gramm szénhidrátot fogyaszthatunk naponta, mivel el kell érnünk azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsődlegesen a zsírt égeti el. A legcélszerűbb, ha rostban gazdag élelmiszereket fogyasztunk, ugyanis ezekkel alacsonyan tudjuk tartani a szénhidrátbevitelt, viszont elegendő tápanyaghoz, és vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket.

Nem csupán a megfelelő szénhidrát mennyiségre kell odafigyelnünk, hanem a fehérjebevitelre is. Nem szabad ebből sem túlzásba esnünk, mivel negatív hatással lehet a diétánkra: 0.7-0.9 gramm fehérjét ajánlott bevinnünk a szervezetünkbe testtömeg-kilogrammonként napi szinten.

Amikor zsírt fogyasztunk, ügyelnünk kell arra, hogy elegendő mennyiségű, és jó zsírt vigyünk a szervezetünkbe. A ketogén diéta lényege, hogy a magas szénhidráttartalmú ételeinket kiváltsuk magas zsírtartalmú ételekkel. Ugyanakkor a zsírok közt is van jó és rossz, így nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk arra, hogy ne az utóbbiból fogyasszunk sokat. Főképp a növényi olajokat kerüljük, ugyanis ezekben nagyon sok Omega-6 található, melynek túlfogyasztása gyulladás fokozó hatással bír. Ketogén diéta során telített zsírsavakat (kókuszolaj), egyszeresen telítetlen zsírsavakat (avokádó, olívaolaj), és többszörösen telítetlen zsírsavakat (zsíros hal, tojás) ajánlott fogyasztani.

A diéta során figyelnünk kell arra, hogy ne radikálisan csökkentsük a kalóriabevitelünket. Ha nagy százalékban csökkentjük a kalóriabevitelt, akkor pár nap alatt lelassul az anyagcserénk és szervezetünk félteni kezdi zsírtartalékait, így a fogyás leáll. A diéta során a tökéletes arány, ha 20 százalékkal kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk.

Sokan a diéta során csak a mozgásra és a kalóriabevitelre figyelnek, azonban vagy egy harmadik, elengedhetetlen dolog is: az elegendő mennyiségű alvás. Kutatások bizonyították, legalább 7-9 órára van szüksége a szevezetünknek, hogy felgyorsuljon a fogyás folyamata és enyhüljön a napközbeni éhségérzetünk.