Sütőtökleves ősszel ha van olyan, ami soha nem megy ki a divatból, akkor az ez a leves. Egészséges, szuper krémes, és könnyen elkészíthető. Használhatunk egy kis habtejszínt az extra gazdagság érdekében, de ha ki akarjuk hagyni a tejterméket, akkor teljesen megfelelő kókusztej is. Ha vegetáriánussá szeretnénk tenni, egy egyszerű zöldségleves csere megteszi a trükköt. Ebben a receptben is minimálisra vesszük a fűszerezést, de ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy kedvenc fűszernövényeinket is hozzáadjuk: a sütőtök nagyon jól harmonizál mind az édes fűszerekkel, mind a sós ízekkel.

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy hagyma, durvára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, darált
  • 1.8 kg sütőtök (bármilyen, de lehetőleg cukor pite)
  • 945 ml csirke alaplé
  • frissen őrölt fekete bors
  • 120 ml habtejszín

Elkészítés: 

Egy nagy leveses edényben vagy holland sütőben közepes lángon melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk arany barnáig. 

Közben felezzük, hámozzuk meg és kaparjuk ki a tök magjait és darabokra vágjuk fel.

Ha a hagyma megpárolódott, adjunk hozzá a sütőtök darabokat és húsleves alaplét, majd ízesítsük sóval és borssal. Forraljuk fel, fedjük le, majd csökkentsük a hőmérsékletet és főzzük addig, amíg a sütőtököt a villánkkal könnyen át tudjuk szúrni, ez körülbelül 30 perc lesz. 

Vegyük le az edényt a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgépben keverjük simára. Végül a tejszínnel keverjük össze, majd tálalásnál díszítsük őrölt borssal.