Az endometriózis olyan állapot, amikor a méh nyálkahártyájára emlékeztető szövet a méhen kívül nő, fájdalmas tüneteket okozva. Egy adott étrend követése segíthet a tünetek csökkentésében, bár további folyamatos kutatásokra van szükség. A gyulladást okozó és az ösztrogéntermelést növelő ételek és italok kerülése segíthet az endometriózis fájdalmas tüneteinek kezelésében.

Ebben a cikkben említésre kerül az étrend és az endometriózis közötti kapcsolatokat, mely ételeket ajánlott enni, és melyeket szükséges inkább elkerülni. 

Kevés kutatás vizsgálta a diéta és az endometriózis tünetei közötti kapcsolatot. A kutatások szerint azok a nők, akik több zöldséget és omega-3 zsírsavat ettek, jobban védve voltak az endometriózis tüneteitől, míg azok, akik vörös húst, transzzsírokat és kávét fogyasztottak, az ellenkező hatást tapasztalhatták. Ezek az eredmények azonban nem következetesek a vizsgálatok során, ezért folyamatos és több kutatásra van szükség.

Nem tudjuk megakadályozni az endometriózist, de a Office on Women’s HealthTrusted Source szerint  csökkenthetik a kialakulásának kockázatát azáltal, hogy elkerüljük az ösztrogénszintünket növelő élelmiszereket és vegyi anyagokat. Ezek az anyagok magukban foglalják a koffeint és az alkoholt. Fontos azonban felismerni, hogy az étrendi és életmódbeli változások nem gyógyítják meg az endometriózist, de segíthetnek a tünetek javításában.

Annak kiderítésére, hogy az élelmiszer hatással van-e a tüneteikre, egy endometriózisban szenvedő személy élelmiszernaplót vezethet. Elengedhetetlen, hogy rögzítsen mindent, amit a nap folyamán fogyaszt, valamint az általa tapasztalt tüneteket egyaránt. Lehetséges, hogy az adott személynek egy ideig meg kell őriznie a naplót, mivel előfordulhat, hogy nem jelenik meg azonnal egyértelműen a tünet.

Diétás tippek 

Aki endometriózissal küzd annak fontos csökkenteni azon ételek bevitelét, amelyek vagy gyulladást okoznak, vagy növeli az ösztrogén szintet, mindkettő hozzájárulhat a betegséghez vagy annak tüneteihez.

Az endometriózisban szenvedő személy számára előnyös lehet, ha sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát eszik. Növényi alapú fehérjék, sovány húsok, és az egészséges zsírok is segíthetnek.

Az egészséges zsírok számos élelmiszerben megtalálhatók, többek között:

– avokádó

– olívaolaj

– olajbogyó

– dió

– lazac

– egyéb zsíros halak

Érdemes csökkenteni a koffein-és alkoholfogyasztást, mivel ezek növelhetik az ösztrogén szintet. Ha valaki nem eszik halat, lehetőség van omega-3 zsírsavak bevezetésére az étrendbe kiegészítők használatával is. Ezek megvásárolhatók egy gyógyszertárban, vagy online.

A rost elengedhetetlen része az egészséges étrendnek, amellett, hogy sok vitamint és ásványi anyagot biztosít, a friss rostforrások fogyasztása antioxidánsokat is nyújthat, amelyek csökkenthetik a gyulladást.