Évtizedek óta tudjuk, hogy a vajfogyasztás a magas telített zsírszint miatt a szívbetegségek magasabb kockázatával függ össze. Valójában az 1960-as évek óta már jobban megértettük a telített zsír egészségre gyakorolt hatását. Ez az időszak egy jó lehetőség volt a margarin számára, hogy megjelenhessen a piacon – viszont hamarosan egy rossz visszhangot keltett a transz-zsír tartalma miatt. A transzzsírok növelik a rossz koleszterint a testünkben, és csökkentik a jó koleszterin szintjét, növelve a szívbetegségek, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

Az iparág alkalmazkodott, és az újabb margarinokat gyártott melyek többségükben mentesek a transzzsíroktól, és alacsonyabb mértékben tartalmaznak telített zsírokat. Azonban a margarinnak még mindig sok idő szükséges míg a köztudat teljesen elfogadja, így a rést a piacon egy másik alternatíva tölti be, amely sokkal jobb közvéleménynek örvend.

Az amerikai növényi alapú vajipar jelenleg 198 millió dollárt ér, és gyorsan növekszik. A margarin és a növényi alapú vaj között nincs jelentős különbség, de ez utóbbi egyértelművé teszi a fogyasztók számára, hogy egyáltalán nincs állati eredetű termék a vajaikban. Míg a margarinok növényi zsírokból állnak, néhányuk tejterméket is tartalmaz. A növényi alapú alternatívák, valamint a vaj és a margarin közötti egyik fő különbség az előbbihez kapcsolódó társadalmi és környezeti érték. Fontos tisztázni – sem az állati, sem növényi alapú vaj, sem a margarin nem különösebben jó az egészségünknek, hiszen definíció szerint legalább 80% zsírból állnak. De van néhány egészségügyi előnye a növényi alapú vajaknak a tejtermékekkel és a margarinokkal szemben, beleértve az alacsonyabb telített zsírszintet és a transzzsírokat.

Típusok: 

  • Növényi olaj keverék bázisú, amely magában foglalja a pálmaolaj, repce, szójabab, len, és olívaolaj keverékét.
  • A bio kókuszolaj és a finomított, préselt kókuszolaj tanúsított szerves keveréke; finomítatlan vörös pálmaolaj; és vegán vajas íz, amely gmo-mentes napraforgóból, kókuszból és mentából készül.
  • Magvakból készült vajak, mint például a mandulavaj, kesudióvaj, pisztácia vaj és a dióvaj.