A krémleveseknek mindig szezonja van, de talán ilyenkor tavasz kezdetén a leginkább, hiszen kinek ne esne jól egy könnyed frissítő leves? A répa nagyszerű alapanyag többek között krémlevesnek is. Ráadásul szinte mindig akad otthon! Finom ízük mellett a répa rengeteg béta-karotint, valamint A-vitamint, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz. Egészségre gyakorolt hatásai a szemre, bőrre az emésztő rendszerre, és a fogakra is kiterjednek.
Alacsony kalóriatartalma és nem létező zsírtartalma mellett rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz.
Hozzávalók:
- 1 kgsárgarépa
- 1 közepes fejvöröshagyma
- 1 gerezdfokhagyma
- 800 mlkókusztej
- 500 mlvíz
- néhány levél citromfű
- fél db gyömbér
- 4 ekchiliszósz (édes vagy 2 ek csípős)
- sóízlés szerint
Elkészítés:
- Felaprítjuk a hagymát és a megtisztított répát. (répát lehet nagyobb darabokra vágni)
- A hagymákat (vörös,- és fokhagyma) olajon üvegesre pirítjuk, közben a répát, a gyömbért és a citromfüvet hozzáadjuk. Keverjük jól össze és lassú tüzön, fedő alatt 10-15 percig pároljuk.
- Ezután öntsük fel vizzel, és forrásig hagyjuk.
- Mikor már minden megpuhult, a zöldségeket, a gyömbérrel együtt turmixoljuk le és adjuk hozzá a kókusztejet, valamint a csiliszószt.
- Pirítsunk néhány kenyérkockát vagy bacon szalonna darabokat és tálalhatjuk is.