Az uborka az egyik legkedveltebb zöldség világszerte, nem is csoda, hiszen nagyon sok jótékony hatása van, mindamellett hogy rengeteg A és C vitamint tartalmaz. Nézzük is meg, hogy milyen pozitív élettani hatásokkal bír ez a csoda zöldség.  

Hidratája szervezetünket

Az egyik legfőbb jó tulajdonsága, hogy hidratáltságot biztosít szervezetünknek, mivel az uborka 90%-a víz, ha megeszünk egy normál méretű uborkát az olyan mint ha meginnánk egy pohár vizet. Fogyasztása különösen alkalmas a mostani meleg nyári hónapokban. 

Hasznos lehet a leégés ellen is

Szintén a magas víztartalom miatt hűsítő hatással is bír, ha bőrünk leégett tegyünk az érintett területekre néhány karika uborkát és máris enyhülni fog a kellemetlen égő érzés. 

Megszépíti a bőrt

Az uborka magas kálium- magnézium- és szilíciumtartalma tartalma miatt rugalmasabbá, üdébbé varázsolja a megfáradt bőrt. 

Vitaminokban gazdag

Az uborka A-, B- és C-vitaminban gazdag, immunrendszerünket erősebbé teszi, rengeteg energiával látja el szervezetünket, testünket fiatalabbá varázsolja. Kiváló ötlet uborkát, spenótot és sárgarépát összeturmixolni és rendszeresen fogyasztani a őszi náthás, influenzás időszakban, de nyáron egy frissítő koktélnak is kiváló. Fontos, hogy az uborka héját is fogyasszuk el, ne hámozva együk, hiszen a C-vitamin legnagyobb része ebben a részében található.

Ideális választás a fogyókúrázóknak. 

Az uborka rengeteg rostot tartalmaz, kalóriatartalma pedig rendkívül alacsony, így segítséget nyújt a fogyókúrázóknak és megakadályozza a puffadást, székrekedés és más emésztési problémák kialakulását.

Feltölti a fáradt karikás szemeket

Sok helyen láthattunk már csukott szemre helyezett uborkát, nem véletlen, hiszen karikás, fáradt szemekre kiváló, magas fokú revitalizáló hatása miatt. 

 Koleszterin-, vérnyomás- és vércukorcsökkentő

Az uborka tartalmaz egy olyan hormont, mely fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy inzulintermelésében. A benne lévő természetes szterolok csökkentik a koleszterinszintet. Az uborkában lévő nagy mennyiségű kálium, magnézium és élelmi rost pedig fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

Elősegíti a száj-higiénét

A friss uborka lé erősíti az ínyt, a benne lévő finomvegyületek pedig csökkentik a rossz leheletet. Tegyünk egy szelet friss uborkát a szánkba, s a nyelvünkkel nyomjuk a szájpadlásunkhoz néhány percig.

Egészséges köröm és haj

Az uborkában lévő kovasav erősíti a körmöket és fényessé varázsolja a hajat, a benne lévő kénvegyületek pedig a haj növekedését segítik.

Erősíti az ízületeket

Az uborkában található értékes vegyületek erősítik a kötőszöveteket, gyógyítják a sérült ízületeket. Sárgarépával együtt alkalmazva csökkenti a vér húgysavszintjét, ami köszvény esetén igen jótékony hatású.

Másnaposság esetén is kiváló

Az uborka viszonylag magas B-vitamin- és elektrolit tartalma révén jótékony hatású másnaposság esetén, csökkenti a reggeli fejfájás kialakulását.

+1 Négylábú barátainknak is bátran adhatjuk 

Az uborka (nem a savanyított vagy kovászos) tökéletes választás kutyusaink számára is. Különösen a nyári kánikulában hiszen rendkívül jól hidratál. Ahogy fentebb már említettük nagy mennyiségben tartalmaz C-, K- és B6-vitaminokat, valamint káliumot és vasat. Különlegessége, hogy öt különböző enzim és számos antioxidáns is megtalálható benne. Remekül hidratál, segít a fogyásban, erősíti a csontokat, ízületeket és kötőszöveteket, a héját azonban ajánlatos eltávolítani a fulladásveszély megelőzése érdekében.