Ha egy jó kiadós és laktató ételt szeretnénk az asztalra rakni az ünnepek alatt, akkor ez a vegán tofus rakott krumpli recept tökéletes választás lesz az egész család számára.
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 90 perc
Adag: 6-8 szelet
Hozzávalók:
- 3 ek. oliva olaj
- 225 g tofu
- 2 ek. tört mandula
- 2 ek. száraz élesztő
- 2 ek. citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors
- 1 közepes hagyma
- 1/2 csésze friss petrezselyem
- 1 ek. apróra vágott friss kakukkfű
- 1 kg krumpli
- 1 és 1/2 csésze édesítőszer mentes mandula tej
Elkészítés:
- A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük és a sütéshez kiválasztott tepsit kikenjük olívaolajjal.
- A tofut, 2 ek. olívaolajjal, mandulával, száraz élesztővel, citromlével, fokhagymával és 1 tk. sóval és borssal egy konyhai robotgépben összekeverjük.
- Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten olajat hevítünk majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát és addig pirítjuk amíg aranybarna nem lesz (6-8 perc). Levesszük a hőt és hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet is. A hagymás, fűszernövényes mixet egy kis edénybe áthelyezzük.
- Öntsük össze a mostanra felkarikázott krumplit a mandulatejjel, 1 csésze vízzel és egy csipet sóval. Ezt egy edénybe kezdjük el közepes hőfokon párolni. A párolás közben egy fakanál segítségével a burgonya karikákat mozgassuk át az edényben amíg a folyadék be nem sűrűsödik.(15-18 perc).
- Az így elkészült krumpli felét és a levét a már előre kiolajozott tepsibe rakjuk és az alján egyenletesen eloszlatjuk. Ízesítjük sóval és borssal. A következő réteg a tofus összeállítás fele majd erre a hagymás fűszernövényes mixünk fele jön. Ezután a krumpli másik felét halmozzuk rá, amit szintén sózunk borsozunk, ezután megismételjük a tofus és hagymás réteggel is.
- A kész rakott ételünket alufóliával lefedjük és 30 percig az előmelegített sütőben sütjük. Az idő lejártával leszedjük a tofus rakott krumplinkról a fóliát és még 15 percig bent hagyjuk sülni. Az ételt egy hintésnyi petrezselyemmel tálaljuk, 10 perc pihentetés után.