Ha egy jó kiadós és laktató ételt szeretnénk az asztalra rakni az ünnepek alatt, akkor ez a vegán tofus rakott krumpli recept tökéletes választás lesz az egész család számára.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 90 perc

Adag: 6-8 szelet

 

Hozzávalók:

 

  • 3 ek. oliva olaj
  • 225 g tofu
  • 2 ek. tört mandula
  • 2 ek. száraz élesztő
  • 2 ek. citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • 1 közepes hagyma
  • 1/2 csésze friss petrezselyem
  • 1 ek. apróra vágott friss kakukkfű
  • 1 kg krumpli
  • 1 és 1/2 csésze édesítőszer mentes mandula tej

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük és a sütéshez kiválasztott tepsit kikenjük olívaolajjal.
  2. A tofut, 2 ek. olívaolajjal, mandulával, száraz élesztővel, citromlével, fokhagymával és 1 tk. sóval és borssal egy konyhai robotgépben összekeverjük.
  3.  Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten olajat hevítünk majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát és addig pirítjuk amíg aranybarna nem lesz (6-8 perc). Levesszük a hőt és hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet is. A hagymás, fűszernövényes mixet egy kis edénybe áthelyezzük.
  4. Öntsük össze a mostanra felkarikázott krumplit a mandulatejjel, 1 csésze vízzel és egy csipet sóval. Ezt egy edénybe kezdjük el közepes hőfokon párolni. A párolás közben egy fakanál segítségével a burgonya karikákat mozgassuk át az edényben amíg a folyadék be nem sűrűsödik.(15-18 perc).
  5.  Az így elkészült krumpli felét és a levét a már előre kiolajozott tepsibe rakjuk és az alján egyenletesen eloszlatjuk. Ízesítjük sóval és borssal. A következő réteg a tofus összeállítás fele majd erre a hagymás fűszernövényes mixünk fele jön. Ezután a krumpli másik felét halmozzuk rá, amit szintén sózunk borsozunk, ezután megismételjük a tofus és hagymás réteggel is.
  6. A kész rakott ételünket alufóliával lefedjük és 30 percig az előmelegített sütőben sütjük. Az idő lejártával leszedjük a tofus rakott krumplinkról a fóliát és még 15 percig bent hagyjuk sülni. Az ételt egy hintésnyi petrezselyemmel tálaljuk, 10 perc pihentetés után.