Az otthoni sütések – főzések során gyakran kerülhetünk válaszút elé, hogy milyen típusú olajat is használjunk. Sokaknak ismerős lehet az olívaolaj, viszont más fajta olajok mint a kókusz és az avokadó kevesebbek használnak a hétköznapokban.

Melyik olaj a legmegfelelőbb számunkra? Ez nagyban attól is függ, hogy hogy éppen mihez is szeretnénk használni. Az olaj égési pontja, ami azt jelenti amikor az olaj már ég és elkezd füstölni, az egyik legmaghatározóbb szempont, amit figyelembe kell vennünk. Ha tovább hevítjük az olajat ennél a pontnál, nem csak hogy az ízeket veszítjük el, hanem gyengíti az olaj tápanyagtartalmát. Sőt a túlhevítés hatására az olaj szabad gyököknek nevezett káros vegyületeket bocsát ki.

 

Ha azon gondolkodtál, hogy melyik számodra a legjobb és legegészségesebb választás akkor most egy kis betekintést kínálunk az olajok sokszínű világába.

 

Olívaolaj

Táplálkozási és főzési specialisták is egyetértenek abban, hogy a legegészségesebb és legsokoldalúbban felhasználható olaj, amivel főzni lehet, az az olívaolaj, mindaddig amíg extra szűz típusról beszélünk. Az “extra szűz” kifejezés azt takarja, hogy az olaj nincsen túlfinomítva ezáltal magasabb a minősége. Ez a minőségű olaj nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telített zsírsavakat és kis mennyiségben többszörösen telítetteket. Tanulmányok is bizonyítják, hogy az olívaolaj jó hatással van a szív és érrendszeri egészségre. Ennek az olajnak viszonylag alacsony az égési pontja a többi olajhoz hasonlítva, a legjobb módszer alacsony vagy közepes hőmérsékleten hevíteni.

 

Kókuszolaj

Erről az olajról, attól függően kit kérdezünk meg, kaphatunk pozitív és negatív választ is. Sokak szerint egyenes elkerülendő, mások csak mértekkel ajánlják fogyasztani. Az eltérő vélemények központjában az kókuszolaj magas telített zsírtartalma áll, ellentétben a többi növényi eredetű olajjal. Nem minden szakértő ért egyet abban, hogy ilyen koncentrált forrása a telített zsírnak, nem tesz jót az egészségnek. Abban viszont egyetértenek, hogy ha a telített zsírokat tartalmazó olajat valami egészségesebbre cseréljük, akkor csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét. Azonban fontos tudni, hogy a tudomány mai álláspontja szerint, nem minden telített zsír rossz feltétlenül a szervezet számára.

 

Növényi olaj

Azt a megnevezés, hogy “növényi olaj”, minden olyan eredetű olajra értjük, ami növényi bázisból származik. Az, hogy mennyire egészséges egy ilyen olaj, azon múlik, hogy milyen forrásból jutunk hozzá és mihez akarjuk felhasználni. A legtöbb növényi olaj a piacon repcéből, kukoricából, szójából és napraforgóból származik. Hasznos tudni, hogy minden ilyen típusú olaj finomított és feldolgozott, tehát nem csak ízekben szegény, hanem tápanyagtartalomban is. Az előállítás során, az alapanyagok nagyobb hőfokon vannak kezelve, mint azt tápanyagtartalmuk megengedné, így minőségük romlik.

 

Avokádó olaj

Az avokádó olaj több szempontból is jó választás lehet számunkra. Finomítatlan, mint az extra szűz olívaolaj, de magasabb az égési pontja, ami azt eredményezi, hogy magasabb hőfokon készítendő ételekhez is tökéletes, akár sütéshez is. Az ízét tekintve is semlegesnek mondható, így a kevésbé ízesített ételeknek sem lesz tőle utóíze.  Az avokádó olaj tartalmaz egyszeresen és többszörösen telített zsírsavakat is, sőt az egyik legmagasabb egyszeresen telített zsírsavval rendelkező olajunk, valamint E vitaminban is gazdag. Egyetlen hátrány talán, hogy beszerzése nehézkes és drága.