Miközben tanulmányok sokasága lát napvilágot, az örökérvényű igazság marad, hogy az ébredés utáni evés lehet a legfontosabb étkezés, amit a nap folyamán bevihetsz. Bizonyos diéták alatt felhatalmazzuk magunkat arra, hogy kihagyjuk a reggelinket. Pedig nyomós érvek sokaságát tudjuk elsorakoztatni amellett, hogy a reggeli étkezések rutinná tétele milyen jó hatással lehet egészségünkre. Ha valaha megerősítése vágytál, most itt van pár ok amiért ne hagyd ki a reggelit.
Az időszak, amit a testünk a lefekvés és az ébresztőóra megszólalása között étel nélkül tölte el, minden bizonnyal a leghosszabb szakasz amíg táplálékbevitel nélkül működik. Az ébredés után két órával bevitt étel befolyásolja, a glükóz és az inzulin termelést. Az inzulin szállítja a glükózt a sejtekhez, amelyek energiát állítanak elő belőle számunkra. Ez az energia nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nap folyamán jól funkcionálhassunk. Tehát ha nem reggelizünk kellőképpen vagy egyáltalán, akkor a testünknek és ezáltal az agyunknak nem lesz meg a megfelelő energiája.
A napunkat kezdhetjük rögtön azzal, hogy egészséges döntést hozunk, mégpedig úgy, hogy tápláló reggelit készítünk magunknak: mint a teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék, mint tojás.
Ha megfosztjuk a testünket a tápláló reggelitől, az nem segíti majd a fogyásunkat. Sőt, a jól elosztott étkezések támogatják és elősegítik a súlyvesztést. Hiszen, ha extrém éhséggel küzdünk, mint amikor nem eszünk reggelit, akkor a testünk sokkal több kalóriát halmoz fel napközben. Ha még vesszük az időt és fáradtságot, hogy minden reggel valami egészségeset készítsünk otthon, akkor elkerülhetjük a magas cukor tartalmú péksütemények csábítását is. Ahhoz, hogy biztosan hozzájáruljunk a tápláló reggelihez, íme néhány könnyen elkészíthető ötlet.
Avokádós, tojásos reggeli pirítós
Előkészítési idő: 5 perc
Sütési idő: 5 perc
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 szelet teljekiőrlésű kenyér
- 1 kis avokádó
- 1 tk. lime leve
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Elkészítjük a tojást és a pirítóst igény szerint.
- Meghámozzuk és egy villával összetörjük az avokadót a lime levével, sóval és borssal.
- Mindkét szelet pirítóson eloszlatjuk egyenlően az avokádót és a tetejére helyezzük a tojást. Melegen fogyasztjuk!
Reggeli energia bomba
Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 25 perc
Adag: 4 főre
Hozzávalók:
- 1 csésze fehér quinoa
- 1 csésze édesítőszermentes mandulatej (plusz egy kevés a tálaláshoz)
- 1 csésze kókusztej
- 1 csipet só
- 2 ek. kakaópor
- 2-3 ek. juharszirup vagy méz
- 1/2 tk. vanília aroma (opcionális)
- 3-4 kocka vegán fekete csokoládé
Tálaláshoz:
- piros bogyós gyümölcs mix
- felkarikázott banán
- chia mag
Elkészítés:
- A quinoaát 2 perc alatt folyó víz alatt átmossuk. Itt lehetőségünk van arra is, hogy az elszíneződött vagy sérült szemeket kiválogassuk.
- Egy kis edényt közepes hőmérsékleten melegíteni kezdünk. Majd hozzáadjuk az átmosott quinoát és addig kevergetjük míg a víz elpárolog róla (3 perc).
- Hozzáadjuk a mandulatejet, kókusztejet, egy csipet sót és összekeverjük. Felforraljuk magasabb hőmérsékleten, majd visszavesszük alacsony hőfokra és 20-25 percig főni hagyjuk. Fontos, hogy ne fedjük le és néha alaposan keverjük át. Ha abbamarad a csendes forrás, akkor felvehetjük a hőmérsékletet picit magasabbra.
- Amikor a folyadékunk besűrűsödik és a quinoa is megpuhul levehetjük a hőről. Hozzáadjuk a kakóport, juharszirupot és opcionálisan a vanília aromát is. Összekeverjük ameddig az új hozzávalók teljesen be nem épülnek az ételünkbe.
- Megkóstoljuk és tovább ízesítjük, ha valamiből hiányt érzünk benne. Ha kicsi hígabban szeretjük, akkor öntünk hozzá még mandulatejet.
- Mindegyik tálba belerakjuk az egy adag quinoát és a tetejére rakjuk a vegán feketecsoki kockákat vagy bármilyen opcionális gyümölcsöt.
- A legfinomabb frissen fogyasztva, de hűtőben is eláll 2-3 napig.
Joghurtos, bogyós gyümölcsös turmix
Elkészítési idő: 5 perc
Adag: 2 főre
Hozzávalók:
- 3/4 csésze friss áfonya
- 3/4 csésze friss szeder
- 150 ml görög joghurt
- 1 csésze szója vagy növényi tej
- 1 egész banán
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy turmixgépbe tesszük.
- 30 másodpercre elindítjuk a gépet, majd felkeverjük és újra 30 másodperc alatt készre turmixoljuk.
- Rögtön fogyasztható, vagy hűtsük le és fogyasszuk egészséggel!
Csokoládés, zabpelyhes amerikai palacsinta
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Adag: 10-12 darab
Hozzávalók:
- 2 csomag vagy 3/4 csésze zabpehely
- 1 közepesen érett banán
- 1/2 csésze növényi tej
- 2 ek. kakaópor
- 1 és egy 1/2 tk. sütőpor
- 1 tk. vanília aroma
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- esetleges dísztőelemek: juharszirup, méz, mogyoróvaj, eper.
Elkészítés:
- Egy palacsintasütőt elkezdünk közepes hőmérsékleten melegíteni.
- Egy robotgép segítségével összekeverjük a következő hozzávalókat: zabpehely, banán, tej, kakaópor, sütőpor, vanília aroma, fahéj és egy csipet só. Addig használjuk a gépet, míg egyenletes állagú nem lesz a palacsinta tésztánk. Hagyjuk 5 percig állni, hogy sűrűsödjön.
- Egy merőkanál nagyságú adagot a palacsintasütő közepébe kanalazunk. Megfordítjuk amikor kis buborékok jelennek meg a tésztánk tetején, ehhez 2-3 perc szükséges. Addig sütjük a másik oldalát, ameddig szépen meg nem barnul.
- Melegen tálaljuk, a tetejét díszíthetjük juharsziruppal, mogyoróvajjal vagy friss gyümölcsökkel.