Miközben tanulmányok sokasága lát napvilágot, az örökérvényű igazság marad, hogy az ébredés utáni evés lehet a legfontosabb étkezés, amit a nap folyamán bevihetsz. Bizonyos diéták alatt felhatalmazzuk magunkat arra, hogy kihagyjuk a reggelinket. Pedig nyomós érvek sokaságát tudjuk elsorakoztatni amellett, hogy a reggeli étkezések rutinná tétele milyen jó hatással lehet egészségünkre. Ha valaha megerősítése vágytál, most itt van pár ok amiért ne hagyd ki a reggelit.

Az időszak, amit a testünk a lefekvés és az ébresztőóra megszólalása között étel nélkül tölte el, minden bizonnyal a leghosszabb szakasz amíg táplálékbevitel nélkül működik. Az ébredés után két órával bevitt étel befolyásolja, a glükóz és az inzulin termelést. Az inzulin szállítja a glükózt a sejtekhez, amelyek energiát állítanak elő belőle számunkra. Ez az energia nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nap folyamán jól funkcionálhassunk. Tehát ha nem reggelizünk kellőképpen vagy egyáltalán, akkor a testünknek és ezáltal az agyunknak nem lesz meg a megfelelő energiája.

A napunkat kezdhetjük rögtön azzal, hogy egészséges döntést hozunk, mégpedig úgy, hogy tápláló reggelit készítünk magunknak: mint a teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék, mint tojás.

Ha megfosztjuk a testünket a tápláló reggelitől, az nem segíti majd a fogyásunkat. Sőt, a jól elosztott étkezések támogatják és elősegítik a súlyvesztést. Hiszen, ha extrém éhséggel küzdünk, mint amikor nem eszünk reggelit, akkor a testünk sokkal több kalóriát halmoz fel napközben. Ha még vesszük az időt és fáradtságot, hogy minden reggel valami egészségeset készítsünk otthon, akkor elkerülhetjük a magas cukor tartalmú péksütemények csábítását is. Ahhoz, hogy biztosan hozzájáruljunk a tápláló reggelihez, íme néhány könnyen elkészíthető ötlet.

Avokádós, tojásos reggeli pirítós

Előkészítési idő: 5 perc

Sütési idő: 5 perc

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2 szelet teljekiőrlésű kenyér
  • 1 kis avokádó
  • 1 tk. lime leve
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Elkészítjük a tojást és a pirítóst igény szerint.
  2. Meghámozzuk és egy villával összetörjük az avokadót a lime levével, sóval és borssal.
  3. Mindkét szelet pirítóson eloszlatjuk egyenlően az avokádót és a tetejére helyezzük a tojást. Melegen fogyasztjuk!

 

Reggeli energia bomba

Előkészítési idő: 5 perc

Főzési idő: 25 perc

Adag: 4 főre

Hozzávalók:

  • 1 csésze fehér quinoa
  • 1 csésze édesítőszermentes mandulatej (plusz egy kevés a tálaláshoz)
  • 1 csésze kókusztej
  • 1 csipet só
  • 2 ek. kakaópor
  • 2-3 ek. juharszirup vagy méz
  • 1/2 tk. vanília aroma (opcionális)
  • 3-4 kocka vegán fekete csokoládé

 

Tálaláshoz:

  • piros bogyós gyümölcs mix
  • felkarikázott banán
  • chia mag

 

Elkészítés:

  1. A quinoaát 2 perc alatt folyó víz alatt átmossuk. Itt lehetőségünk van arra is, hogy az elszíneződött vagy sérült szemeket kiválogassuk.
  2. Egy kis edényt közepes hőmérsékleten melegíteni kezdünk. Majd hozzáadjuk az átmosott quinoát és addig kevergetjük míg a víz elpárolog róla (3 perc).
  3. Hozzáadjuk a mandulatejet, kókusztejet, egy csipet sót és összekeverjük. Felforraljuk magasabb hőmérsékleten, majd visszavesszük alacsony hőfokra és 20-25 percig főni hagyjuk. Fontos, hogy ne fedjük le és néha alaposan keverjük át. Ha abbamarad a csendes forrás, akkor felvehetjük a hőmérsékletet picit magasabbra.
  4. Amikor a folyadékunk besűrűsödik és a quinoa is megpuhul levehetjük a hőről. Hozzáadjuk a kakóport, juharszirupot és opcionálisan a vanília aromát is. Összekeverjük ameddig az új hozzávalók teljesen be nem épülnek az ételünkbe.
  5. Megkóstoljuk és tovább ízesítjük, ha valamiből hiányt érzünk benne. Ha kicsi hígabban szeretjük, akkor öntünk hozzá még mandulatejet.
  6. Mindegyik tálba belerakjuk az egy adag quinoát és a tetejére rakjuk a vegán feketecsoki kockákat vagy bármilyen opcionális gyümölcsöt.
  7. A legfinomabb frissen fogyasztva, de hűtőben is eláll 2-3 napig.

Joghurtos, bogyós gyümölcsös turmix

Elkészítési idő: 5 perc

Adag: 2 főre

 

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze friss áfonya
  • 3/4 csésze friss szeder
  • 150 ml görög joghurt
  • 1 csésze szója vagy növényi tej
  • 1 egész banán

 

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy turmixgépbe tesszük.
  2. 30 másodpercre elindítjuk a gépet, majd felkeverjük és újra 30 másodperc alatt készre turmixoljuk.
  3. Rögtön fogyasztható, vagy hűtsük le és fogyasszuk egészséggel!

 

Csokoládés, zabpelyhes amerikai palacsinta

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Adag: 10-12 darab

 

Hozzávalók:

  • 2 csomag vagy 3/4 csésze zabpehely
  • 1 közepesen érett banán
  • 1/2 csésze növényi tej
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 és egy 1/2 tk. sütőpor
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • esetleges dísztőelemek: juharszirup, méz, mogyoróvaj, eper.

Elkészítés:

  1. Egy palacsintasütőt elkezdünk közepes hőmérsékleten melegíteni.
  2. Egy robotgép segítségével összekeverjük a következő hozzávalókat: zabpehely, banán, tej, kakaópor, sütőpor, vanília aroma, fahéj és egy csipet só. Addig használjuk a gépet, míg egyenletes állagú nem lesz a palacsinta tésztánk. Hagyjuk 5 percig állni, hogy sűrűsödjön.
  3. Egy merőkanál nagyságú adagot a palacsintasütő közepébe kanalazunk. Megfordítjuk amikor kis buborékok jelennek meg a tésztánk tetején, ehhez 2-3 perc szükséges. Addig sütjük a másik oldalát, ameddig szépen meg nem barnul.
  4. Melegen tálaljuk, a tetejét díszíthetjük juharsziruppal, mogyoróvajjal vagy friss gyümölcsökkel.