A diéta a táplálékok variálására épít: azon az ötleten alapszik, hogy nem magától a tápláléktól, vagy a táplálék mennyiségétől függ, hogy hízunk-e.

A Beverly Hills diéta ígérete szerint 35 nap alatt 11.5 kilogrammot is fogyhatunk, átlagos 7-9 kilót egy hónap alatt.
 A diéta egyrészt csökkentett kalória-bevitelre alapul, másrészt pedig sajátos, elválasztó étrendek alapelveire épít, miszerint nem szabad együtt fogyasztani a különféle tápanyagokat, mivel azokat különféle módon emészti meg a szervezet. Judy Mazel, a diéta kitalálója szerint, célszerűbb egyszerre csak egyféle tápanyagot fogyasztani, így annak a megemésztése zökkenőmentes lesz. Ha ezt nem így csináljuk, akkor az emésztésünkben zavar keletkezhet. Ennek az indoklásaként a diéta egyik fő alapelve, hogy nem szabad a szénhidrátot és a fehérjét együtt fogyasztani, azonban a könnyen emészthető gyümölcsökkel mindkettő kombinálható. A gyümölcsök nagyban hozzájárulnak, hogy rosttartalmuknak köszönhetően segítik az emésztésünket. Ezen kívül rengeteg előnye van: számos vitamin található bennük, hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, és megerősíti szervezetünk védekezőképességét. A szakértők ennek, illetve a csökkentett kalóriabevitelnek tulajdonítják a sikerét.

Na de hogyan kövessük a diétát?

Tartsuk magunkat a napi öt étkezéshez, azonban az egyes étkezések között mindig teljen el két-két óra. 
A napot kezdjük tetszőleges mennyiségű gyümölccsel: válasszunk olyan gyümölcsöt, ami kifejezetten zsírégető, például ananászt, papayát, és fogyasszuk önmagában.
 Soha ne fogyasszunk egyszerre fehérjét és szénhidrátot.
 Fontos, hogy minél kevesebb állati zsiradékot vigyünk be a diéta alatt – a telítetlen zsírsavakat, a növényi olajakat részesítsük előnyben.
 A napi bevitt táplálék nagyobb része a gyümölcsökön és zöldségeken kívül legyen fehérje, mely biztosítja a jóllakottságot és az izomvesztés nélküli fogyást. 
A diétát öt hétig tartsuk, ez biztosítja azt, hogy folyamatos legyen a súlyleadás. A diéta végére akár 10-12 kilót is veszíthetünk eredeti súlyunkból
. A fogyókúra ideje alatt a mozgásnak is nagy szerepe van – ha minden nap legalább 30-45 percet edzünk, ezzel hozzájárulunk szívünk egészségéhez, könnyebben szállunk szembe a stresszel, és gyorsítja az anyagcserét is.

A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. A diéta során naponta minimum 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea elfogyasztása ajánlott. Mivel a kúra kezdete igencsak megterhelő tud lenni, ezért mielőtt elkezdenénk, mindenképp kérjük ki háziorvosunk véleményét!